Diner voor de ouders bij de Gidsen

Eén keer per jaar organiseren de gidsen een diner voor hun ouders: het welbekende Ouderdiner.

Hoewel het heus niet makkelijk is om met 20 kakelende gidsen een driegangendiner voor 40 gasten te maken, vinden wij het altijd zó leuk dat we het toch weer doen. De voorbereidingen beginnen zo’n drie weken van tevoren: er worden groepjes gemaakt (voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en bediening); uitnodigingen worden geknutseld; er worden recepten uitgekozen; boodschappenlijstjes worden gemaakt; taken verdeeld en de aankleding wordt besproken.

Dit jaar stond op het menu:
* Een sprankelend aperitief
* Huisgemaakte tomatensoep met bruschetta
* Vegetarische couscous met verschillende groenten, feta, cashewnoten en munt
* Appelcompôte (in de scoutingmond ook wel ‘appelprut’) met slagroomijs en slagroom

U kunt zich wel voorstellen hoe het er in de keuken aan toe gaat wanneer al deze gerechten plus nog pasta pesto voor de gidsen zelf klaargemaakt en opgemaakt moeten worden binnen drie uur. Af en toe was er een beetje stress – er moest zelfs een extra gasstel neergezet worden om alles op tijd warm en klaar te hebben – maar over het algemeen ging het eigenlijk hartstikke goed! In ieder groepje wisten genoeg gidsen wat er gedaan moest worden en af en toe bood de leiding een beetje hulp.

Voor de leiding – en waarschijnlijk ook de ouders – is het ieder jaar weer leuk om die meiden zo zelfstandig bezig te zien. Je voelt je toch een beetje trots als ze met wiebelige dienbladen rondlopen om het alle gasten naar wens te maken en als er uitmuntend wordt samengewerkt om een prachtig gerecht in elkaar te flansen. Ook het opruimen ging razendsnel omdat haast iedereen tijd maakte om daarbij te helpen. We willen nogmaals benadrukken dat de gidsen echt ontzettend veel zelf hebben gedaan en we vinden dat ze er weer een heerlijke avond van hebben gemaakt.

Applausje voor de gidsen

!foto gidsen 1 foto gidsen 2